Hoppa till innehåll

Det får inte hända igen

Det var det hemskaste av krig som mänskligheten då hade sett. Det kostade mer än 9 miljoner soldater livet och drabbade mångfalt fler. Det varade i fyra år. Det bröt ut i juli 1914 och tog slut i november 1918. Det skulle aldrig få hända igen. Därför bildades Nationernas Förbund.

 

Men det hände igen. Tysklands förluster drev fram revanschismen och drömmen om ett nytt Stortyskland. Och revanschismen drev Tyskland till andra världskriget och till sin största förlust, mätt i liv, heder och nationell identitet. Och det blev också Europas största förlust.

 

Det kunde ha undvikits genom att revanschismen och aggressiviteten mot andra hade mött motstånd. Historien upprepar sig aldrig. Men lärdomarna består. Det gäller inte minst när ryska trupper annekterar ett europeiskt land och med specialstyrkor skapar de provokationer som kan ge Putin anledning att växla över till ett fullskaligt krig. Det är ett hot som inte riktar sig bara mot någon utan mot Europa. Europeiska unionen etablerades för att värna frihet och fred och det ställer krav på vår förmåga att nu reagera mot den som hotar freden. Det får inte hända igen.