Hoppa till innehåll

Det blev inte Kiev

En mycket konstig resa till [BILD1]Kiev i dag. Skulle flyga från Bryssel till München för att sedan flyga vidare till Kiev. Tyvärr ledde oväder i München till att det planet blev försenat, vilket ledde till att jag med några kolleger bokades om till Frankfurt, men Lufthansa brydde sig inte om att boka om oss till Kiev varför det inte fanns några platser på planet till Kiev från Frankfurt, vilket ledde till att det enda alternativet för att hinna någorlunda i tid till Kiev var att flyga till Milano för att övernatta där och sedan ta morgonflyget till Kiev. Men väl ombord på flygplanet till Kiev var det något datorfel, som skulle åtgärdas, så vi väntade. Men det visade sig att det inte var så lätt att åtgärda varför vi fick lämna det planet för att byta till ett plan som skulle gå i natt, varför vi bokade om till morgonplanet från Frankfurt till Kiev, som går senare men som vi alla fall kommer att hinna med. Så summa summarum sitter jag här nu i Frankfurt efter 7 timmars resande utan någon framgång. Detta var inte ens den planerade mellanlandningen.

Dagen i övrigt har dock varit god. I vår partigrupp segrade linjen att stödja full ägarskapsseparation när det gäller elmarknaden. Det innebär att parlamentet kommer ha en betydligt tydligare linje än rådets kompromiss från förra fredagen där franskt och tyskt motstånd har lett till ett förslag som inte går längre än den nuvarande lagstiftningen. ~ I en intervju i ekonomiekot gav jag för någon dag sedan min syn på vad unbundling innebär. Parlamentets beslut nästa vecka kommer att tvinga fram en förhandling om ett mer marknadsorienterat synsätt som innebär öppenhet och tillträde för alla, istället för att stora tyska och franska företag ska kunna utestänga andra från konkurrens.

I morgon blir det möten med presidenten och ett antal ministrar, därefter med premiärministern. Ett tema kommer vara Ukrainas svårighet att få stabilitet gentemot korruption samt hur man ser på samarbete med sina grannar. Just nu är Ukraina ett land som mer faller samman på grund av korruption än ett land som byggs upp. Kan målet om ett medlemskap bidra till den process som behövs, är det bra. Och kan jag komma dit är det bra.