Hoppa till innehåll

Det blev datalagring

Tyvärr lyckades vi inte stoppa datalagringsdirektivet. När parlamentet i går röstade blev det en majoritet för att registrera kontaktpunkterna, det vill säga vem som talar med vem i telefonsamtal, mobilsamtal, sms och vilka ip-adresser man besöker, det vill säga vilka hemsidor man tar del av. Detta är ett förslag som kommer från Sverige och den svenska regeringen. Det innebär att fler kontakter medborgare emellan kommer att registreras än vad någon regim i någon tid tidigare har gjort. Vi moderater har i parlamentet och i vår egen partigrupp gått i täten för motståndet.

Förslaget att lagra alla datakontakter är att jämföra med att vi alla ska registrera de brev vi avsänder, att det är vi som sänder ett brev och till vem. Självfallet kommer terrorister och kriminella inte låta sig spåras på detta vis, det finns en mängd sätt att gå runt denna kontroll för den som vill.

I själva verket innebär det att våra samhällen kommer att lägga betydande belopp på att registrera vanliga medborgares kontakter med varandra istället för att övervaka de som är misstänkta för terrorism och brottslighet. Den organiserade brottsligheten och terrorism bekämpas inte genom att ditt besök på min hemsida registreras. Det gör den genom att polisen har resurser för att bekämpa brottslighet.