Hoppa till innehåll

Det bidde en tumme

Om socialdemokraternas tanke är att göra frågan om jobben till den stora frågan var dagens besked om att de vill ta bort halveringen av ungas arbetsgivaravgifter samt hitta på en ny sysselsättningsform som är att jobb och utbildningskontrakt för trainee jobb nog inte tillräckligt. På Aftonbladet blev denna omskakande nyhet inte mer än en gäspning längst ner på webbsidan. Den stora valfrågan blev än så länge bara en tumme.

Men det mer grundläggande problemet är tanken att man ska skapa jobb snarare än att lägga grunden för att fler vill och kan anställa unga. Att göra det dyrare att anställa unga kommer inte göra det lättare men det hjälper heller inte mot problemet att alldeles för många saknar den utbildning som behövs för de jobb som finns och att företag kan erbjuda alldeles för få jobb i förhållande till hur många unga som finns.

Det är förvånande att den diskussion som nu förs om mismatchen på arbetsmarknaden har lett till så få reflektioner om hur gymnasieutbildningen och skolan ska kunna förändras för att faktiskt leva upp till de krav som ställs. Det vore inte orimligt om behovet av kunskaper påverkade de kunskaper som skolan ska ge eleverna.