Hoppa till innehåll

Det är till terrorns drabbade våra tankar bör gå, oavsett vilka motiv mördarna använt

Ett fruktansvärt terrordåd. Femtio människor dödade. Än fler som förlorat en nära. Det är ett massmördande som har sina rötter i hat och frånvaro av respekt för mänskligt liv. Mördare som har förlorat sig själva i oförmågan att se människor som enskilda individer och sig som en medmänniska. Det är en tragedi som hörs och känns över hela världen och som i sin tur öppnar ögonen för de hot som det besinningslösa hatet riktar mot oss alla när det ges en ideologisk kraft som mobiliserar enskilda eller grupper.

De organisationer som bär upp detta hat måste bevakas och de som organiserar sig för våld bestraffas. De enskilda som på nätet eller i andra former sprider sitt hat måste kontrolleras och möta lagens konsekvenser. Så är det oavsett om detta hat har sina rötter i hat mot judar, kristna eller muslimer eller politiska motståndare som framställs som förrädare. Det är hatet, hyllandet av våldet och mördandet som skiljer dessa mördare från andra. Inte dem de hatar.

Det är därför sorgligt och förnedrande för dem som drabbas att nu läsa dem som påminner om att det även finns andra extremister som mördar, som om detta balanserar något. Och lika sorgligt är det att höra dem som påminner om att detta visar att det inte bara är islamistiska extremister som hyllar våld och mördande., som om det är en relevant poäng att göra när människor mördats. Det är som om att även seriösa debattörer vill använda det brutala mördandet för att relativisera annan extremism. Som om det säger något om mördare och extremister av det ena slaget att det finns mördare och extremister av det andra slaget.

Den islamistiska extremismen som vi sett som allra mest omfattande genom Daesh-terrorism måste bekämpas för den krigföring och det brutala mördande som den drabbat människor med och den terror som därmed riktas mot varje öppet samhälle. Det hotet blir inte mindre för att andra extremister har utfört andra terrordåd. Det blir inte mindre relevant att tala om hur de IS-terrorister och mördare som nu vill återvända hem måste straffas och kontrolleras för att en vit man i Nya Zeeland har mördat 50 människor av muslimsk tro i en hatfylld och sjuk tro att han, eller de, står för ett försvar mot islam.

Det finns ingen politisk poäng att göra i att det även finns andra hatfyllda galningar som mördar människor än de än de IS-terrorister som begått unika brott mot mänskligheten i Syrien och Irak, liksom genom terror i Stockholm.

Tror man det så hamnar man i samma intellektuella fälla som har lett dessa grupper vidare in i hatets förfall. Nazismens mördande balanseras inte av kommunismens mördande. Mördande av judar, muslimer, kristna eller politiska motståndare bevisar inget annat än att extremister som predikar hat hotar vårt öppna fria samhälle. De skiljer sig i princip inte åt därför att idéer och ideal har förlorat sig i en extremism som överskuggar allt.

Det är till offren och deras anhöriga våra tankar bör gå, inte till politiska slutsatser som relativiserar mördandet och hatet.