Hoppa till innehåll

Det är skattebetalarna som betalar skatterna – inte någon annan osynlig bas

Tanken att avveckla värnskatten genom att höja andra skatter är fel. För det första är det en skatt som finansierar sig själv, för det andra är det inte rimligt att höja skatter för människor i glesbygd, skatter som drabbar låg- och normalinkomsttagare och människor som vill besöka sin familj med flyg.

Den röda skatteväxlingen innebär att skattebördan kanske fördelas något annorlunda men i grunden innebär det att skattebetalarna som kollektiv får betala lika mycket skatt. Det är nämligen alltid skattebetalarna som betalar skatten, det hör man som jag brukar säga på ordet. Det är inte elen, flyget, bilen, eller bensinen som betalar skatten utan skattebetalare. Om det sker på en nota som är en betalning för el, en resa eller något annat spelar inte så stor roll som den sociala ingenjörskonstens vänner tror.

Det är sant att det finns god logik att ha en beskattning av energikällor som svarar mot deras utsläpp, för att ta ett exempel men skatter som bygger på tanken att resor, människor eller gods i rörelse eller produktion är av ondo drabbar välstånd och välfärd.

Vi behöver mindre ingenjörskonst i skattetabellerna och lägre skatter för medborgarna. Det är liberalisering, inte tävlingen om att tro sig lura bort skattetrycket på olika typer av skatter som ändå betalas av skattebetalarna. Som sagt.