Hoppa till innehåll

Det är Rysslands förmåga att hota andra som hotas

Den ryska propagandan sprider nu myten om att Ryssland hotas av russofobi. Det är fel. Europa och Rysslands grannar har varit öppna för utvecklat samarbete med Ryssland. Ingen har hotat Ryssland eller Rysslands rätt att välja sin egen väg. Den växande handeln och det ökade energiberoendet till Ryssland är uttryck för en öppenhet mot Ryssland.

 

Den rädsla för Ryssland som nu växer fram handlar om Rysslands eget agerande mot sina grannstater. Invasionen av Georgien och den fortsatta ockupationen av Sydossetien och Abchazien, hoten mot Armenien och mot Azerbajdzjan, påtryckningspolitiken mot de baltiska staterna, upprustningen kring Östersjön och angreppet mot Ukraina. Putinregimen skapar sin egen russofobi. Och ej heller den hotar Ryssland, den isolerar genom sina egna gärningar landet från den övriga världen.

 

Det är också skälet till att Nato ökat sin närvaro. Inte för att hota Ryssland utan för att värna dem Ryssland hotar. Det finns inget hot mot Ryssland men Ryssland känner det som ett hot när man inte kan hota andra.

 

Ryska påståenden om att Sverige och Finland inte kan välja sin egen väg säkerhetspolitiskt utan att det rubbar stabiliten i Östersjöområdet är lika fel. Ett svenskt Natomedlemskap hotar inte Ryssland men försvårar för Ryssland att bedriva påtryckningspolitik mot andra länder om vilken väg de ska välja.