Hoppa till innehåll

Det är politik som Hollandes som är roten till problemen

G20-mötet i Mexiko ledde inte till så mycket mer än deklarationer om det allvarliga i den globala ekonomiska situationen, behovet av en bestämd krispolitik i Europa och tillväxt..

När den franske presidenten Hollande anser sig ha fått stöd för tillväxt närmar det sig en nästintill ansvarslös populism av det enkla skälet att behovet av tillväxt är och har varit högst upp på europeisk agenda under ett decennium genom Lissabon-processen.

Problemet är att för Hollande är tillväxt stora utgiftsprogram, fler offentliganställda och sänkt pensionsålder. Och det är just den politiken som under en 10-årsperiod har lett till urholkade finanser och förlorad konkurrenskraft. Hollande tillhör de socialister som anser att sänkt pensionsålder och nej till reformer ger tillväxt. Den uppfattningen är unik för bland annat Hollande och djupt allvarlig för Europa. Vore den politiken en lösning hade vare sig Frankrike eller andra krisekonomier problem. Den politiken är i själva verket roten till Europas problem.