Hoppa till innehåll

Det är nu vi ser behovet av en europeisk utrikes- och säkerhetspolitik – artikel i Expressen

Det kräver en lojalitet mellan fria och demokratiska länder istället för att Sverige och andra länder skyndar sig med att inför islamska företrädare skilja ut danskar från oss andra. När Laila Freivalds i förra veckan gav budskapet till Abu Mazen att det inte var svenskar utan danskar var detta i strid med allt vad solidaritet heter. Hon skilde inte bara ut danska medborgares rätt till säkerhet från oss andra utan bidrog också till att ge en legitimitet för det oacceptabla, nämligen att medborgare i ett demokratiskt samhälle riskerar livet för den frihet demokratin ger oss alla.

Låt oss inte gå i fällan att det vi nu ser är en konflikt mellan civilisationer. Det handlar om grupper som inte accepterar demokrati och öppna samhällen som nu använder sig av den indignation som de tecknade karikatyrerna har utlöst.

För det första är vare sig förekomsten av flaggbränning, lynchning, nerbrända ambassader lika lite som hån av religiös tro eller förföljelse av människor uttryck för någon civilisation överhuvudtaget. Vare sig den västerländska eller den islamska.

För det andra är detta så uppenbart en organiserad aktivitet präglad av samma politiska grupper som med islam som tillhygge driver en kampanj mot öppna samhällen i arabvärlden och i Iran lika väl som i Europa. Kan vi inte hålla gränsen tydlig mot dessa grupper när de i arabvärlden väljer att attackera ett av våra medlemsländer kommer vi inte klara denna uppgift i våra egna samhällen när islamistiska grupper i namn av sin religiösa tro kräver politiska eftergifter.

De regimer och de grupper som nu agerar eller accepterar förföljelsen av danska intressen står inte för vare sig demokrati eller tolerans, bara för motsatsen. Sviker EU nu Danmark sviker vi unionens värden. Därför kommer jag i idag i Europaparlamentet ställa krav på ett starkt gemensamt europeiskt agerande för att klargöra att Danmark inte står ensamt i värnet av yttrandefrihet oavsett vad vi tycker om dess innehåll.