Hoppa till innehåll

Det är Hamas som hotar

Det är bra att både EU och USA nu söker olika vägar för att distribuera hjälp till palestinier utan att gå vägen via den palestinska myndigheten. Det är i grunden en förutsättning för att nuvarande politik där man inte har kontakter med en terrororganisation som inte gör upp med sin terrorism.

Det finns den del missförstånd i diskussionen om socialdemokraters och andras värdskap av Hamas. Företrädare för Hamas är företrädare för Hamas och kommer inte som privatpersoner utan just som företrädare för Hamas. Och det är just terrororganisationen Hamas de företräder. Det gäller Atef Im-Adwan ( på bilden )under sitt Sverigebesök liksom andra.

Det andra missförståndet handlar om omvärldens syn på den palestinska myndigheten sedan Hamas vann valet. Det är inte så att det palestinska folket straffas för att man hade ett demokratiskt val eller att man ifrågasätter det palestinska folkets rätt att välja vilka företrädare man vill.

Problemet är att med Hamas i ledningen ifrågasätter den palestinska myndigheten en existerande stats rätt att existera samtidigt som man i sin egenskap av palestinsk myndighet accepterar att terrorism utövas från palestinsk mark utan att man ingriper utan tvärtom försvarar den med att det är självförsvar, när unga människor på ett café rivs sönder av en självmordsbombares spikbomb. Varje regering som gör anspråk på att styra sitt land skulle mötas av betydande problem om man i praktiken förklarade krig mot ett annat land, försvarade djupt kriminella dåd och struntade i världssamfundets grundläggande regler.

Det skulle hända Danmark, Tyskland, Sverige eller Estland. Och det händer den palestinska myndigheten. Det är inte omvärldens fel utan Hamas ansvar.