Hoppa till innehåll

Det är dags för Socialdemokraterna att ta ansvar i kampen mot främlingsfientlighet- Slutreplik Sydsvenskan

Socialdemokraterna fortsätter att hetsa med att utländska löntagare leder till lönedumpning, förlorade jobb och utslagning av företag. Men sanningen är att jobben har blivit fler och lönerna har stigit.
Det skriver Gunnar Hökmark, vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen, och Moderaternas förstanamn vid årets Europaval.

Sverige har sedan 2006 fått mer än 250 000 fler jobb. Mer än en kvarts miljon människor har fått ett arbete att gå till. På en arbetsmarknad av 4,7 miljoner löntagare är det en ökning på mer än 5 procent. Hade andra länder i Europa haft samma ekonomiska utveckling hade krisen varit långt borta. På andra sidan Öresund har antalet jobb under samma tid, under en socialdemokratiskt ledd regering, minskat.

Socialdemokraternas kandidat till Europaparlamentet Johan Danielsson hävdar på Aktuella frågor den 1 maj att utländska löntagare tar jobben och dumpar lönerna på den svenska arbetsmarknaden. Det sker samtidigt som LO:s migrationspolitiska expert Thord Ingesson konstaterar att på en arbetsmarknad med upp emot fem miljoner löntagare uppstår ingen lönedumpning genom en arbetskraftsinvandring på mellan 4 500 och 6 000 personer per år.

Sverige har de senaste åren haft en positiv löneutveckling, inte minst inom de områden där löntagare är utstationerade i andra länder, alltså under en begränsad tid utför arbete i ett annat land än i det de normalt arbetar. Byggnadsarbetareförbundet konstaterade nyligen att dess medlemmar har haft rekordstor löneutveckling och att det finns fler anställda inom byggnadssektorn idag än tidigare. Det har heller inte uppstått någon ”social turism” eller någon ”armé av låglönare” som Socialdemokraterna hävdat inför tidigare valrörelser.

De mer övergripande undersökningar som har gjorts, av Sieps,Svenska institutet för Europapolitiska studier, och vid Göteborgs universitet visar samma sak. Utstationeringen av löntagare från de nya medlemsländerna i EU har inte lett till lönedumpning.

Utstationering är en del av den lagstiftning som ligger till grund för den fria rörligheten inom EU. Den som arbetar i ett annat land, även tillfälligt, ska inom ramen för det så kallade utstationeringsdirektivet ha samma löner och förmåner som i värdlandet. Bryter någon mot reglerna ska det hanteras som alla andra brott mot svensk lagstiftning.

Alltså, allt medan det inte skett någon lönedumpning och all statistik visar att lönerna har stigit, att antalet sysselsatta har ökat, fortsätter Socialdemokraterna att hetsa med att utländska löntagare leder till lönedumpning, förlorade jobb och utslagning av företag.

Johan Danielsson har uttryckt att han vill skapa gränser för den fria rörligheten. Han hävdar att utlänningar tar jobben och dumpar lönerna, men sanningen är att jobben har blivit fler och lönerna har stigit.

Socialdemokraterna hamnade nyligen med sina svar i Sveriges Televisions Valpejl ruskigt nära Sverigedemokraterna i synen på utländska löntagares möjligheter i Sverige. Efter 27 timmar valde Socialdemokraterna att ändra på svaren. Nu kan det också vara tid för partiet att ändra politik när dess utgångspunkter återkommande avslöjas som billig skrämselpropaganda. Bättre vore att ge stöd till den politik som gett mer än en kvarts miljon fler jobb i Sverige. Framför allt är det dags för Socialdemokraterna att strama upp sig och ta ansvar i kampen mot främlingsfientlighet.

Gunnar Hökmark