Hoppa till innehåll

Despoter vinner inga val – de låter demokratin förlora

Svenska media har betydande problem att förstå och rapportera om Ryssland. Rapporteringen utgår allt för ofta från att det handlar om en demokrati med en demokratis rationalitet istället för att man kritisk granskar en regim som medvetet strypt demokratin. Undantagen är förvisso viktiga och uppenbara, när journalister verksamma i Ryssland beskriver skeendet. Men hemmaredaktionerna sätter rubriker som om det vore en demokrati de rapporterar ifrån.

Rubriker om att Putin gick mot en väntad storseger, eller att vallokalsundersökningar visar på att starkt valresultat, eller att Putin vann som väntat antyder att det handlade att vinna över någon, att det var en storseger som visserligen var väntad men inte förutbestämd och att vallokalsundersökningar säger något mer än det valfusk som pågick i vallokaler och i det ryska samhället.

Det var inget val, det var förutbestämt och redan avgjort genom hur Putin styr Ryssland. Det var ingen seger eftersom detta förutsätter att det fanns något att vinna eller någon att vinna över.

Despoter vinner inte val, de ser till att det inte finns något att förlora. De ser till att få den tystnad, den passivitet och de röster de vill ha. Svenska media borde inte förmedla bilden att detta var ett val som Putin vann. Han hade säkrat valsegern långt innan vallokalerna öppnades. Putin vann inte valet men demokratin förlorade. Den förlorar ännu mer om vi accepterar bilden att det var ett val som vanns.