Hoppa till innehåll

Den svenska vänstern beundrar den politik som leder till Greklands kaos

På tre månader har den grekiska nynationalistiska vänsterregeringen brutit återhämtningen och drivit tillbaka landet till konkursens brant. Ansvarslös populism, som är det som förenar Greklands vänsterpartister med landets motsvarighet till Sverigedemokraterna har underminerat förtroende och återhämtningen.

Istället för fortsatt reformering har man återgått till den spenderpolitik som ledde in i krisen och djupare in i krisen har man hamnat. Tron att ökade offentliga utgifter löser ett lands problem är lika ansvarsfullt som tron på att man kan hantera bristen med pengar genom att göra av med mer. Greklands problem är inte efterfrågan utan bristen på konkurrenskraft och stabilitet i de offentliga finanserna. I båda delarna har regeringen Tsipras målmedvetet i ord och i handling underminerat landet. Det innebär att Grekland nu står inför en process där man tömmer offentliga kassor för att kunna hantera dag för dag utgifter.

Samtidigt har Grekland kommit ut som en nära nog allierad till Putins Ryssland, som motståndare till sanktioner och reaktioner mot Rysslands krig i Ukraina och med uttalat stöd till Putinregimen.

På tre månader har den nya regering som svenska vänsterpartister hyllade för sin progressivitet tagit tillbaka landet i djup kris som hotar välstånd, jobb och stabilitet. Den politik som vänsterpartiet står för har i Grekland blivit verklighet. Samtidigt har Moskva fått en aktör på sin sida när man bryter mot internationella avtal och europeisk fred. Det är illa att den koalition som ansvarar för svensk ekonomisk politik och som är Stefan Löfvens bas innehåller ett parti som präglas av beundran inför fullständig ekonomisk ansvarslöshet. Tragedin i Grekland har sitt eko i den ekonomisk debatt som påverkar Sverige och hela EU.