Hoppa till innehåll

Den rödgröna röran måste redas ut- Krönika NK

  • av

Begreppet rödgrön röra är gammalt. Men nu har det blivit testat. Efter två månaders rödgrön regering kokade röran över. Och då hade regeringen Löfven hunnit skapa osäkerhet kring i stort sett alla frågor en regering kan skapa osäkerhet kring.

 

Ska hela landets flygplats Bromma finnas kvar eller inte? Ska kärnkraften finnas kvar eller inte? Ska överskottsmålen för budgetpolitiken finnas kvar eller ej? Ska skatterna inte höjas, som regeringen sa före valet, eller ska de höjas ännu mer för att fylla de tomma ladorna som Magdalena Andersson var ensam om att se i Sverige?

 

Skulle lagen om valfrihet avskaffas eller inte? Skulle friskoleöverenskommelsen hållas eller skulle friskolor stängas? Ska äldreomsorg av hög kvalitet stängas för att den är privat eller ska de äldre få bo kvar? Ska Sverige ha höga mål i klimatpolitiken eller ska de, som blev fallet, säljas ut till förmån för mål som de rödgröna behövde Sverigedemokraternas stöd för att få igenom? 

 

Ska vänsterpartiets förakt för vinstdrivande företag avgöra välfärdens utveckling? Ska Sverige lita på vetenskap eller på tyckande när det gäller viktiga jordbruksfrågor? Ska unga människor göras arbetslösa genom höjda arbetsgivaravgifter för att sedan få bidrag för att istället få en sysselsättning, istället för jobb, för hålla nere arbetslöshetsstatistiken?

 

Ska vi reagera mot att ryskt stridsflyg flyger mitt i passagerarflygets rutter mellan Malmö och Köpenhamn eller ska vi ursäkta det med att allt stridsflyg övar i avdelade områden för att flyga oupptäckta långt bort från passagerarflyg? Anser vi att Ryssland för krig i Ukraina, vilket är ett otvetydigt faktum, eller ska vi låtsas som att de bara bär sig illa åt?

 

Kan man få igenom en budget som bara är gjord för att vinna en vänsterminoritets stöd eller kommer den falla? Och när den har fallit ska man då som rödgrön regering gå till val på den eller utan den? Ska man gå till val som regering eller som enskilda partier? Och ska vi i fyra månader till leva i en osäkerhet om det finns en regering och om den ställer upp på nytt som regering? Det allvarliga med dessa frågor är att inte ens Löfven verkar veta svaret eftersom han lämnar olika besked för varje vecka som går.

 

Frågorna är faktiskt fler än så men faktum är att Sverige har hamnat i en unik historisk politisk röra på grund av den rödgröna regeringens egen röra. Det kostar Sverige anseende och respekt och underminerar vår förmåga att påverka andra länder. Det underminerar den stabilitet och säkerhet som är en av många viktiga förutsättningar för investeringar, växande företag och fler jobb. Regeringen Löfvens oförmåga att hantera de förutsättningar som den formades utifrån och oförmågan att hantera den osäkerhet som oförmågan att få igenom budgeten ledde till har blivit till Sveriges oförmåga.

 

När jag i Bryssel och Strasbourg veckorna innan jul talade med kolleger från andra länder var de förvånade och undrande över vad som händer i Sverige. De ställde frågor vad som var meningen med extravalet och vad som hade hänt med Sverige. Jag måste erkänna att jag hade inget bra svar på den frågan. Men en sak vet jag. Vi måste ut ur den rödgröna röran.

 

Gunnar Hökmark