Hoppa till innehåll

Den moderna miljöpolitiken kräver utveckling

En dag som präglats av diskussioner om klimatpaketet och hur det ska kunna komma på plats. Det är inte helt lätt. I tider av ekonomisk kris finns det ett motstånd att göra det som riskerar att kosta.

Det är en felsyn eftersom det vare sig om det är goda eller dåliga tider är enklare att möta klimatfrågan om vi agerar långsiktigt så enkla lösningar i dag får stor betydelse om fem och om tio år. Ser vi till de svenska erfarenheterna är det valet av energikällor som långsiktigt har satt oss i en bättre situation.

Hade vi på 1980-talet gjort som socialdemokrater och andra då ville, nämligen byggt ut Stenungsund för gaskraft och i Nynäshamn för oljeeldning, som då var på ropet för att avveckla kärnkraften, och dessutom kopplat upp oss på de stora naturgasnätverken, då hade vi haft stora problem.

Investeringar i ny teknologi, fastigheter och isolering och nya energikällor som sker långsiktigt ger stora resultat utan att skapa nya kostnader, eftersom de sker som en del av en modernisering och förnyelse som alltid ska ske.

Därför kostar det inte att börja nu, men det kostar att börja sent då resultaten måste komma omedelbart.

Vi har till slut lyckats få in en lösning i direktivet om bilars utsläpp som innebär att så kallade flexifuel bilar får en särskild kredit av det skälet att de inte använder fossila bränslen som bidrar till ökade utsläpp.

Det är ett litet framsteg som kan betyda mycket, inte minst för SAAB och Volvo som nu kämpar för sina liv.

Värt att notera är att socialdemokrater som nu säger sig värna dessa företag har drivit att de ska belastas med straffavgifter från och med 2012. Socialdemokraterna straffavgifter hade inte hjälpt miljön men kunnat räcka för att slå ut dessa företag. Samtidigt som s ställer krav på statsstöd.

Vägen mot en bättre klimatpolitik går inte via att slå ut företag utan genom att bidra till deras utveckling. Där har vi den moderna miljöpolitikens viktigaste skillnad. Utan den skillnaden kommer inte miljöpolitiken i sig vara uthållig.