Hoppa till innehåll

Den lojala oppositionen

Länge har svenska och europeiska socialdemokrater hävdat att de besparingar som underskottsländerna tvingats genomföra varit en åtstramning som inte kan fortsätta. Det är en inställning som socialister i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal liksom i Europaparlamentet har hävdat. Tron på att länder som inte längre kan låna ska lösa sina problem genom att låna mer har förefallit lite väl enkel, så att säga.

De svenska socialdemokraterna har anslutit sig till denna inställning för andra länder samtidigt som de har kritiserat den svenska regeringen för att ha ett för stort underskott i lågkonjunkturen. Det vill säga det land som har råd att ha underskott gör fel som har det medan de som har för stora underskott och skulder ska ha större. Det har inte varit ett övertygande resonemang.

Allra tydligast skillnad mellan dessa olika politiska synsätt har skillnaden varit mellan Frankrike och Tyskland. Frankrikes utgiftspolitik har urholkat konkurrenskraft och statsfinanserna medan Tysklands budgetpolitik har lett till ökad konkurrenskraft och minskande arbetslöshet.

Nu noterar jag att den svenska Europaparlamentarikern Göran Färm blev så förtjust i Anders Borgs debattartikel i DN i dag så att han menar att det är den politik han exakt stödjer. Nämligen budgetdisciplin för underskottsländerna, investeringar i de länder som har utrymme, strukturreformer och sänkta skatter. Det är det som i Storbritannien kallas Her Majestys loyal opposition! Men har han informerat Magdalena Andersson och Stefan Löfven om sin uppenbarelse?