Hoppa till innehåll

Kommunismen består

Vänsterpartiets mest troliga partiledare framöver gick med i Kommunistisk ungdom 1978 när kommunismens grepp om Europas diktaturer var som hårdast men valde efter kommunistregimernas fall att kalla sig demokratisk socialist. Så blev beskedet från Jonas Sjöstedt efter en utfrågning av Vänsterpartiets partiledarkandidater i ABF-huset i kväll.

När det gäller det politiska innehållet står han fast vid att så mycket som möjligt ska vara statligt. Och så mycket statlig kontroll som möjligt. Det blir så lite individuell frihet kvar som möjligt, och mycket begränsade förutsättningar för mångfald och valfrihet. Det är den totala statliga kontrollen över samhället som skapade ofriheten i kommunismens samhällen.

Så även om han bytt etikett måste det kännas tryggt för gamla sympatisörer att veta att kommunismen består. Så länge kommunismen var en faktisk mardröm för miljoner människor i Europa var han kommunist, när de vann sin frihet från förtryckarna valde han att distansera sig från förlorarna men står fast vid politiken. Det känns inte som en riktig demokratikämpe.