Hoppa till innehåll

Den grekiska tragedin består- Artikel VT

På tre månader har den nya regering, som svenska vänsterpartister hyllade för sin progressivitet, tagit tillbaka landet till en kris som hotar välstånd, jobb och stabilitet.

Grekland var på väg upp ur krisens värsta djup men har nu än en gång återgått till spender- och utgiftspolitik.

Med en regering som består av Greklands motsvarighet till Jonas Sjöstedt och Jimmy Åkesson är man nu på väg in i katastrofen utan att kunna betala lån och utan pengar till att finansiera de ökade kostnader och bidrag man beslutat om.

Istället för fortsatt reformering har man nu återgått till den spenderpolitik som ledde in i krisen och djupare in i krisen har man hamnat. Tron att ökade offentliga utgifter löser ett lands problem är lika ansvarsfullt som tron på att man kan hantera bristen med pengar genom att göra av med mer. Greklands problem är inte efterfrågan utan bristen på konkurrenskraft och stabilitet i de offentliga finanserna. I båda delarna har regeringen Tsipras målmedvetet i ord och i handling underminerat landet. Det innebär att Grekland nu står inför en process där man tömmer offentliga kassor för att kunna hantera dag för dag utgifter.

På tre månader har den nya regering som svenska vänsterpartister hyllade för sin progressivitet tagit tillbaka landet till kris som hotar välstånd, jobb och stabilitet. Den politik som vänsterpartiet står för har i Grekland blivit verklighet. Det är illa att den koalition som ansvarar för svensk ekonomisk politik och som är Stefan Löfvens bas innehåller ett parti som präglas av beundran inför ekonomisk ansvarslöshet. Tragedin i Grekland har sitt eko i den ekonomisk debatt som påverkar Sverige och hela EU.

 

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet