Hoppa till innehåll

Den fria rörlighetens myter stänger gränser för oss

EU – Kommissionären László Andor, ansvarig för sysselsättningsfrågor, hölI i idag i Bristol i Storbritannien ett anförande om myterna kring den inre rörligheten. Värt att läsa i ett Europa där attackerna mot den fria rörligheten växer.

 

I Schweiz har skrämselpropagandan om den fria rörligheten lett till att i ett land som har hög sysselsättning, låg arbetslöshet och stabil ekonomisk tillväxt tack vare invandring nu röstat för att hindra den fria rörligheten för svenskar, och för andra.

 

Skrämselpropagandan om social turism och invasioner av låglönebetalda har vi sett i Storbritannien där man nu vill stänga dörrar och vi har sett den i Sverige. I inget av fallen stämmer verkligheten med skrämselpropagandan. Sverige har liksom Storbritannien vunnit på den fria rörligheten. De som är emot den fria rörligheten är det inte på grund av att den skapar problem utan på grund av att den är fri och att de ogillar öppna gränser och att andra människor kan komma till deras land. Det drabbar oss alla eftersom vi alla är utlänningar i andra länder. Det gäller även svenskar i Schweiz, Storbritannien, Danmark och Norge.