Hoppa till innehåll

Den 9 april en minnesdag över neutralitetens illusioner

Den 9 april 1940 invaderades de neutrala länderna Danmark och Norge. Deras suveränitet, deras gränser och deras neutralitet spelade ingen roll när Nazi-Tyskland ville ta deras länder under sin besittning. Det handlade om det tyska rikets utbredning och om att kontrollera sjövägarna över Atlanten liksom in i Öresund. Alltför många politiker hade satt sin tillit till att neutraliteten var ett skydd samtidigt som andra hade varnat för att det rustande Tyskland var ett hot oavsett neutralitet eller ej. 

De naiva fick sina illusioner krossade men värre var att Danmarks och Norges frihet krossades. Ursäkter om att man varit naiv hjälpte inte när tyska trupper marscherade in i Oslo och Köpenhamn, ej heller hjälpte det de norska trupper som in i det sista sökte försvara Norge. Det samma gällde när Stalins trupper tågade in i det neutrala Finland ett halvår tidigare. Eftertankens kranka blekhet är en dålig säkerhetspolitik, lika dålig som den som bygger på naivitet och illusioner. 

Fortfarande i dag lever i Sverige illusionen- men inte i Danmark eller Norge – om att neutralitet är ett skydd även mot den aggressive despoten som struntar i internationell rätt och i krigets lagar. Det är en naiv illusion som när den krossas inte kan kompenseras av ursäkter för naivitet. Till en del bottnar den i den direkt felaktiga föreställningen om att neutraliteten skyddade Sverige under andra världskriget. 

Det är inte alls sant. Även Sverige fanns i de tyska generalernas planer bara det att det just då hade krävt för mycket militära förband och dessutom inte behövdes eftersom vi gav upp neutraliteten till förmån för eftergiftspolitik, en skamlig eftergiftspolitik som det idag finns socialdemokratiska politiker som är uppenbart stolta över. Så vi transiterade tysk trupp för strider i våra grannländer, vi exporterade stål för vapen mot de allierade. De som drömmer om att Sverige ska vara ett sådant land drömmer inte bara om att vi ska svika våra grannar och alla dem som vi är allierade med genom Europeiska unionen, de glömmer också om att eftergifternas politik bara leder till större krav på underordning och inbjuder till väpnade angrepp. 

Georgien var allianslöst och blev angripet. Ukraina är allianslöst och angripet med svåra strider som förstör landet och föröder människors liv. De avrättade längs gatorna i städerna kring Kyiv, de torterade och våldtagna, de döda i Putins terrorbombningar och de sönderbombade städerna kan inte leva vidare genom illusioner. De kan inte återuppstå genom ursäkter om krossade illusioner. 

Efter den 24 februari står det klart att Putin inte tvekar att använda den grövsta vapenmakten, även mot dem han kallar ett broderfolk. Han har klargjort att Sverige tillsammans med andra länder är fiender som kan utsättas för angrepp på olika nivåer. Vår alliansfrihet ger ingen frihet, den befriar oss inte från dessa hot utan gör oss bara allianslösa. Vi är lika hotade som andra men inte lika skyddade. Ensamma utan säkerhetsgarantier. Den 9 april är en dag att minnas hur illusioner kostade våra två grannländer friheten, demokratin och värnet av människors fri- och rättigheter.