Hoppa till innehåll

Den 9 april en minnesdag över godtrogenhetens konsekvenser

I dag för 75 år sedan invaderades Danmark och Norge av tyska förband. Trots kriget, trots de många varningarna och även när överskeppningen av trupper hade inletts väjde de norska och danska beslutsfattarna för att mobilisera medan tid var. Neutralitet var dem inget skydd. Utan ett starkt försvar stod de maktlösa mot för dem övermäktiga tyska förband.

Bara ett halvår tidigare hade det neutrala Finland invaderats av Sovjetunionen med Josef Stalin i ledningen, den person som Aftonbladets kulturredaktion –försvarade av Leninpristagaren Jan Guillou – hävdar befriade Europa. Invasionen av Finland var en följd av den överenskommelse som Stalin och Hitler hade gjort om att dela östra Europa mellan sig och som ledde till den tyska invasionen av Polen den 1 september 1939. Som i sin tur under senare år följdes av sovjetisk invasion, ockupation och kommunistdiktatur av samme Stalin.

Att kalla Stalin för Östeuropas befriare är som att i Orwells 1984 vända begreppen krig till fred, och förtryck till frihet. Där står den svenska vänstern förunderlig klistrade vid en av historiens främsta och mest brutala massmördare.

Norge, Danmark och Finland var alla neutrala. Det gav dem inget skydd. Finlands försvar och de finska soldaternas uthållighet, inte neutraliteten, försvarade däremot Finlands frihet och självständighet och höll Finland utanför det förtryck under Stalins ledning delade Europa i nära 50 år.

Det som mer än något annat ledde till Nazitysklands ockupation av våra grannländer var tron på att det inte kunde hända dem. Den tron ledde till att det hände dem.

I ett Europa där Ryssland på nytt för krig, kränker och provocerar samt hotar med militära angrepp, kärnvapen och invasioner är det lätt att vända dövörat till. Det kan inte hända nu och det kan inte hända oss. Men de hot som finns i vår tid, som är en funktion av rysk upprustning, revanschism och förakt för andras gränser kan hända oss och våra grannar. De som tror att neutralitet är skydd nog har inget lärt av historien. De som tror att frånvaron av ett starkt försvar leder till frånvaron av krig har glömt att just det ledde till det krig som inte kunde hända. De som tror att det inte finns några hot i vår tid ser inte vad som sker, hör inte vad som sägs och förstår inte vad som händer i Moskva. Den 9 april bör vara en minnesdag över vad godtrogenhet kan kosta fria länder.