Demokratin hotas i land efter land av Putin

Moldavien står nu efter söndagens val inför ökade ryska hot eftersom landets väljare valt en annan väg. Det preliminära valresultatet visar att de partier som vill göra upp med kommunistiskt arv, korruption och Rysslandsberoende kan bilda regering och fullfölja samarbetsprocessen med EU. Det irriterar ryska företrädare som nu kommer med samma anklagelser som präglat Moskvas missnöje med folklig välvilja sedan 1948.

 

Då destabiliserade Sovjetunionen demokratiska system och regeringar i Östeuropa. Ny destabiliserar regimen Putin på motsvarande sätt dem som väljer en annan väg än den obskyra maktutövning som präglar gamla kommunistpartier och de kleptokrater som finner en stabilitet i rysk kontroll.

 

Desto viktigare att världen och Europa är tydliga. Säkerligen kommer det finnas dem som vill uttrycka förståelse för Rysslands krav på sina grannländer. En och annan ambassadör liksom de i massmedia som förtränger att Moskva ägnar sig åt att sänka ner en ridå av hot och ekonomisk krigföring gentemot länder som gör det felet att de använder sin suveränitet och demokrati till andra val än dem regimen Putin vill göra åt dem. Det som nu förestår i Moldavien handlar om demokrati och vår förmåga att stödja dem som vill värna demokratin.