Hoppa till innehåll

Demokratin hotad – kommentar till terrordådet i Madrid

Den europeiska demokratin är hotad i en större utmaning än på decennier. När ett terrordåd förändrar utgången av ett val är det terrorismen och terroristerna som står som vinnare och demokratin som förlorare. Nu ställs stora och omedelbara krav på europeiskt samarbete för att stå emot hoten och för att bekämpa terrorismen. EU måste snaras möjligt genom ett nytt toppmöte fördjupa sin säkerhetsstrategi Medlemsländernas åtagande måste vara klart och tydligt.

Annars kommer land efter land att kunna möta hot terror som urholkar demokratins suveränitet. Det säger konstitutionsutskottets ordförande och moderaternas förstanamn till Europaparlamentet Gunnar Hökmark med anledning av utgången av det spanska valet. Han kommenterar det inträffade i sitt nyhetsbrev Frihetens värden http://www.gunnar.moderat.se/article.asp?id=525

Den regering som var misshaglig för terroristerna blev bortröstad. Konsekvenserna av detta är oanade och dramatiska. I varje europeiskt land har vi en debatt om hur vi tillsammans med andra länder skall bekämpa terrorism. Om regeringar inte vågar föra någon annan politik än den som är på terroristernas villkor har vi både kampen mot terrorismen och försvaret av demokratin förlorat.

När det nu visat sig att terrorister kan förändra demokratins gång genom att mörda civila har valresultatet i Spanien öppnat för nya attentat riktade mot demokratin. Vi riskerar då alla förlorat lite av den politiska suveränitet som tillhör varje land. Det är vad Spanien har gjort nu. De som i dag jublar över att den spanska regeringen kommer att ändra politik jublar över demokratins nederlag. Nu ställs nya krav på samarbetet inom EU, konstaterar Hökmark.