Hoppa till innehåll

De som vill stänga ner välfärd

Debatten om fritt företagande och konkurrens i välfärden går vidare. I går skrev jag om detta i Göteborgsposten, kan läsas härintill. Inom det område där vi som människor är som mest utelämnade och där behovet av mångfald är som störst vill betydande grupper inom socialdemokratin med LO i spetsen stänga daghem, öppenvård och skolor som är privata. Det är den största stängningsoperationen av välfärd som vi någon gång har sett i den svenska samhällsdebatten.

En gång ville socialdemokratiska kampanjmaskiner utmåla att moderater, eller högern, skulle stänga alla sjukhus och daghem som vanliga människor använde sig av. Det var en befängd buskpropaganda som levde just bara ute i buskarna. Det faktum att man vill se privata alternativ innebär inte att man släpper den offentliga finansieringen eller skyldigheten att var och en ska få bästa möjliga vård. Men fler kan däremot få del av välfärden när fler kan skapa nya alternativ.

Men nu har socialdemokratin ställt sig där man i propagandan ville ställa andra. Precis som i propagandafilmerna vill man fatta beslut som innebär att en stor del av sjukvården, barnomsorgen, skolorna och äldreomsorgen stängs ner. Det är en ofattbar syn på enskilda människors rätt att välja liksom på kampanjstrategi. De äldre, barnen, de sjuka och eleverna ska tvingas tillbaka till den rätta formen under de socialdemokratiska kommunalrådens översyn.