Hoppa till innehåll

De som flyr och de som inte kan – Krönika i Norrköpings Tidningar

  • av

GÄSTKRÖNIKA Vi ser just nu en flyktingvåg av historisk omfattning. Den kommer inte ur intet utan ur grymhet och massmördande som uttryck för bestialiskt förakt för människolivets värde. Det är självklart att Europa ska ge dem en fristad.

Vi har en skyldighet att skydda dem, samtidigt som de har en skyldighet att respektera de lagar och regler som gäller invandring, flyktingmottagande och integration i Europa.

Vi har inte bara rätt att ställa de kraven. Det är en skyldighet att ställa krav i enlighet med våra lagar och regler om vi ska kunna hjälpa dem som behöver det.

Men skyldigheten att rädda liv gäller inte bara de som lyckas fly. Den gäller också de som inte kan fly. De som utsätts för bensinfatsbomber, senapsgas, vad som är i realiteten folkmord, förnedring och förakt, våldtäkter, sexuellt slaveri och massavrättningar. ISIS vill upprätta ett kalifat av fanatism där människor av fel ras, fel religion och fel kön saknar människovärde. Det är det internationella samfundets legala och moraliska skyldighet att sätta stopp för allt detta dödande lika mycket som att rädda de människor som flyr för livet.

Det är i grunden folkmord som det handlar om. ISIS vill utrota de folkgrupper som är kristna eller som tillhör fel inriktning av islam. De anser att kvinnor kan användas till slaveri utan någon mänsklig rättighet. Den terror och den maktutövning de vill utnyttja sig av känner inga gränser utan riktar sig mot varje öppet och civiliserat samhälle.

De är inte bara i krig mot dem som råkar ha fel tillhörighet eller som på marken står i vägen för deras terror och maktutövning. De är i krig med vårt öppna samhälle.

Terror och dödandet som nu drabbar människor i Syrien och Irak drabbar också människor i Mali, Nigeria och i Libyen. Och det finns inget stopp för ambitionen att uppnå ett totalitärt styre byggt på död och terror. Det är en gränslös rörelse som vill upprätta ett välde av religiös fundamentalism som inget får stå i vägen för. Deras terror och deras förakt för människolivet kan lika väl drabba oss. De drar ingen gräns mellan här och där.

Samma skyldighet som vi har att skydda dem som flyr från dödandet och våldtäkterna har vi att försöka skydda dem som annars blir dödade eller våldtagna. Deras liv är lika mycket värda.

Det kräver ett militärt ingripande mot ISIS. Europeiska Unionen bör ge sitt stöd till detta och dess medlemsstater bör delta i den internationella samverkan som krävs för att stoppa mördandet.

Nato är av allt att döma den militära struktur som är mest lämpad för att organisera detta.

Vi bör alla agera för att värna människovärdet.

Vi har en skyldighet att hjälpa dem i den djupaste nöden. Det gäller de som lyckas fly och det gäller de många fler som inte gör det.

Gunnar Hökmark