Gårdagens debatt om de rödgrönas på amerikanskt truppbortdragande världen över ledde till många kommentarer. Den allmänna bilden var, förutom att kravet av många olika skäl döms ut som vettlöst, att vänsterpartiet tagit över socialdemokratins kontroll över utrikespolitiken.
Det som en gång var socialdemokratiska partiledares misstro mot att låta vänsterpartiet i en regering påverka utrikespolitiken har nu blivit till en eftergivenhet att låta dem styra den.
Intressant är att den enda socialdemokratiska kommentaren som jag har sett är Urban Ahlins, socialdemokratisk utrikespolitisk företrädare, som försöker tona ner kravet med att man inte riktigt menar det. Det som enligt det rödgröna manifestet skulle ge en rödgrön regering en global politisk profil är alltså ett krav som man inte riktigt menar. En bra idé vore om de rödgröna presenterar en politik som man menar?
Kanske att man inte ska kräva trupphemtagande av militära förband som är till för att skydda ett annat hotat land? Kanske att demokratiska länder som är allierade med USA själva får bestämma över sin utrikespolitik utan att recenseras av en svensk regering? Kanske att militära baser i olika länder som finns där mot landets vilja ska dras hem, som de ryska?
Möjligheterna är stora för de rödgröna att presentera en ny utrikespolitik som man menar något med istället för den som man inte menade.
Tills vidare är spänningen stor på den koreanska halvön, kanske inte så mycket inför vad en kommande svensk regering ska kräva vad gäller den amerikanska truppnärvaron, det budskapet kommer man bara skaka på huvudet åt, utan hur den galna Nordkoreanska regimen kommer att agera efter att man har brutit samtliga förbindelser med Sydkorea. Vad Nordkorea menar med vad man säger och gör spelar nämligen en stor roll för Sydkoreas säkerhet. Liksom de amerikanska trupperna.
Ett bra mått på de rödgrönas utrikespolitik är att göra en verklighetskontroll i åtta punkter:
1. Tror någon att Sydkoreas säkerhet och stabilitet på den koreanska halvön blir bättre av ett amerikanskt truppborttagande?
2. Tror någon att en svensk regering som skulle kräva detta skulle betraktas som seriös?
3. Tror någon att man skulle lyssna på Sverige?
4. Tror någon att det skulle höjas Sveriges anseende i internationell politik?
5. Vad tror Mona Sahlin om hur andra skulle reagera?
6. Eller menar hon att hon inte menar vad hon sa?
7. Eller visste hon inte vad hon sa?
8. Och tror någon att det är bra med en regerings vars utrikespolitik bygger på att man inte vet vad man menar?