Hoppa till innehåll

De offrar amerikansk trovärdighet och respekt

Det är obegripligt att det politiska systemet i USA självmant och självdestruktivt håller på att tvinga fram en betalningsinställelse för den amerikanska staten. Det är som om de olika ledarna i kongressen vill att USA ska abdikera från ledarskap och den stabilitet som kommer krävas för amerikansk tillväxt och för en global återhämtning. Bara det faktum att man sätter sig i en situation där denna risk de facto drabbar världsekonomin liksom den amerikanska är ansvarslöst.

USA har ett långsiktigt budgetproblem som faller på både de två stora politiska partierna. Och det måste åtgärdas genom besparingar och skattehöjningar genom att avskaffa en lång rad undantag från skatt. Republikaner och demokrater har ett gemensamt ansvar för detta.

Men det akuta problemet, och risktagandet med en betalningsinställelse är till huvuddelen ett republikanskt ansvar. I en tid då världsekonomin balanserar driver republikanska politikiska ledare en politik som riskerar att slå mot världsekonomin lika mycket som den amerikanska. De som medvetet riskerar sitt lands anseende och trovärdighet genom att sätta hårt mot hårt i denna fråga slår på inget sätt vakt om USA.

Tvärtom underminerar de USA inför framtiden mer än vad landets fiender har lyckats med.

Bloggar: Sundin, Hedin och amerikansk politik.