Hoppa till innehåll

S och Sd dyrkar tillsammans upp budgetlagstiftningen

Socialdemokraternas samarbete med Sd om skattepolitiken handlar inte om att de båda råkar ha samma uppfattning i en enskild sakfråga utan om att de tillsammans vill agera för att underminera regelverket för budgetlagstiftningen.

Det kan i bästa fall sägas vara oklart om det strider mot regelverket att bryta ut enskilda skattefrågor men det strider helt klart mot syftet med att hålla samman statsbudgeten utan att den undermineras genom enskilda förändringar.

Nu är det detta som Socialdemokraterna vill göra tillsammans med Sverigedemokraterna. Driva fram att enskildheter röstas för sig, precis som syftet har varit att man inte ska göra. Etablera en ny form för hur budgeten beslutas, som strider mot regelverk och syfte.

Och detta gör Socialdemokraterna med Sverigedemokraterna. Det är inget de måste göra och det är inget som följer ofrivilligt av att Sverigedemokraterna bara följer S utan beror på att de tillsammans dyrkar upp budgetbesluten.

Det är så man öppnar för populism. Och detta är populism i konflikt med en budgetlagstiftning som gett Sverige en stabilitet som andra länder saknar. Socialdemokraterna gör det avsiktligt tillsammans med ett parti som de själva kallar populistiskt och sagt sig vilja hålla avståndet till. Nu vill de tillsammans dyrka upp  Sveriges budget. Det är skamligt.