Hoppa till innehåll

Datalagring

Alldeles nyss avslutades debatten i Europaparlamentet om förslaget till datalagring. Det är ett förslag som har tillkommit för att bekämpa terrorism men som framförallt kommer att handla om att lagra vanliga medborgares kontakter per telefon, mobil och internet.

Aldrig någonsin i historian har så mycket data om medborgarnas kontakter med varandra och med media lagrats för kontroll när makten anser det angeläget.

Terrorister kommer att undvika de kontakter som kan kontrolleras och använda de metoder som inte övervakas. Men blir vanliga misstänkta för de många brott som det nu handlar om kommer man att få förklara varför man har varit på webbsidor som man inte ens varit medveten om att man har besökt eftersom de beror på spam, än mindre kommer man komma ihåg ett halvår senare vad det handlade om. I debatten deltog från moderat sida Charlotte Cederschiöld som liksom finska Pia-Noora Kauppi talade emot detta storebrorsförslag. I morgon kommer vi moderater att rösta emot detta direktiv som innebär att pengar satsas på att övervaka oskyldiga medborgare istället för att övervaka dem som misstänks för grova brott.