Hoppa till innehåll

Dålig start för Eliasson

Sverige kommer inte deltaga i en gemensam Partnerskap för Fred övning i Italien på grund av att även det israeliska flygvapnet skulle delta.

Det var uppenbarligen mycket lättare för Leni Björklund att besöka den gemensamma övning där svenska förband i Norrbotten samövade med det ryska förband som var ökänt från massakrer i Tjetjenien.

Sveriges reaktion är hafsig och plötslig men väcker inte bara frågor om hur mycket man sover på UD, detta är ju en fråga som varit under förberedelse under lång tid och inte okänd, utan också om Sverige är ett land som kan och vill delta i viktiga övningar och om vi är pålitliga partners.

Det är självfallet en reaktion mot Israel men den görs på ett sådant sätt att det är vi som skiljer ut oss från andra euroeiska länder.

Reaktionen och markeringen mot Israel kommer dagarna före IAEA ska rapportera till säkerhetsrådet om Iran har följt de krav som FN-myndigheten har ställt när det gäller kärnbränsleutvecklingen. Och det har den inte.

Och Iran fortsätter med sina hot mot omvärlden som om inget har hänt. Man bygger sina missiler, man finansierar terror mot andra länder, man hotar att utplåna Israel och man bygger upp förmåga att producera kärnvapen.

I det läget väljer Sverige att markera mot sig själv, mot Israel och att vara tyst om de diktaturer som hotar freden i Mellersta Östern.

Om detta var det första Jan Eliasson gjorde påminner det väl om den tid då han och Olof Palme hävdade att mullorna bygger demokrati ”med pedantisk noggranhet”.