Hoppa till innehåll

Cypern och sjukvården

Det är förunderligt hur mycket politisk debatt, och medias rapporter och analyser, som utgår från att politiken kan lösa alla problem. När Göran Hägglund blev intervjuad i Sveriges Radios lördagsintervju var utgångspunkten att den så kallade kömiljarden, till för att stimulera bort köer, har felprioriterat all sjukvård i landet. Svårt sjuka får ingen vård medan resurserna läggs på nästäppor, menade intervjuaren på fullt allvar.

Med tanke på att den svenska sjukvården omfattar mellan 200 och 300 miljarder beroende på hur man räknar, att den är organiserad och utvecklad för att ta hand om en lång rad olika sjukdomar är det befängt att tro att ökad tillgänglighet drabbar de sjukaste. Det är tvärtom de allra sjukaste som allra mest behöver en ökad tillgänglighet. Där köerna är långa innan man kommer till läkare får de ingen vård.

Samma reflektion kan göras om den cypriotiska krisen. Problemet för Cypern är inte att någon vill ta cyprioternas pengar utan att deras pengar redan har försvunnit. Bankerna är konkursfärdiga och då finns det inga pengar alls för spararna. Det är EU och IMF som garanterar att det finns något kvar, att småspararna kan skyddas och att andra bara får förlora en del av de pengar som egentligen är helt och hållet förlorade.

Nu tyder mycket på att en uppgörelse nås i helgen som innebär att man för sparbelopp över de skyddade 100 000 får avstå 25 %. Det är självfallet allvarligt för alla dem som det berör men alternativet är att de inte fick behålla ens de 75 %. Det är inte demokratins kris att det nu fattas beslut som drabbar cypriotiska sparare. Det är en konsekvens av en demokratiskt beslutad politik.

Det finns ingen demokrati som kan upphäva verkligheten och besluta att ingen som förlorat sina pengar ska behöva förlora dem. Och Cyperns regering kan inte besluta att svenskar eller tyskar ska betala grekiska skulder. Men eurozonens finansministrar har mot bakgrund av sina mandat och sitt ansvar erbjudit sig att garantera den cypriotiska statens skulder förutsatt att man även låter de egna medborgarna och banker i landet påverkas av den förlust som annars hade drabbat dem helt och fullt.

Etiketter: