Hoppa till innehåll

Clintons kampanj

En dag som har handlat om energifrågor, [BILD1]åter en gång, men nu om gasmarknadslagstiftningen, som på många sätt är ännu viktigare när det gäller att möte Rysslands växande kontroll över exporten till Europa.

Men framförallt har denna dag präglats av att vi har lämnat in en lång rad ändringsförslag till förslaget om telekomlagstiftning, förslag som syftar till att öka förutsättningarna för konkurrens i befintliga nät, som ska stimulera konkurrens i infrastruktur och som syftar till att det digitala nätet ska fördelas så att Europa kan stå i täten för nya tjänster och nya teknologier.

Just nu driver Barak Obama kampanj i Missouri, efter att ha lämnat Virginia där han ändå förlorar. Det är en allt mer utvecklad protektionism, som syftar till att hindra ekonomisk utveckling i fattiga länder om de har lägre löner än i amerikanska löntagare. Det är just den konkurrensen som har gett gett vanliga löntagare bättre välfärd och högre reallöner. Det är en agenda som han kommer att fortsätta driva som presidentkandidat.

Det vilar något tragiskt över den fortsatta Clinton-kampanjen. Det är som om hon inte vet och ingen vill säga henne att det är över. I takt med att antalet uttalade superdelegater ökar till förmån för konkurrenten Obama kommer trycket på henne att dra sig ur att öka. Som det nu är kan hon inte vinna, bara förlora i kommande primärval och förlora ännu mer på en kamp som urholkar förtroendet för både henne och Obama.

Och därmed blir det också klart att kampanjen kommer att stå mellan McCain och Obama. För Europas del är det synen på frihandel, synen på närvaro i Europa, synen på Natos utvidgning och synen på vad som ska krävas för en urdragning i Irak. Ett Irak som faller samman kommer leda till ökade spänningar i Mellersta Östern och en allt starkare position för Iran, med de konsekvenser det får för Europa.

Det finns mycket som talar för McCain ur europeiskt perspektiv. Och det kommer bli ett val i USA mellan två kandidater som har visat sig ha en friare ställning till sina partier än tidigare kandidater. Det innebär också att möjligheten att vinna den andra sidans väljare är större. Den möjligheten är mindre för Clinton vilket kommer att bidra till att fler superdelegater kommer att ge Obama deras stöd. Om någon vecka har Clinton lagt ner sin kampanj. Tror jag.