Hoppa till innehåll

Brideshead Revisited

I Europa slits land efter land ner i en statsskuldskris som allt för många regeringar har varit vanmäktiga eller passiva emot. I Sverige hoppas Håkan Juholt, i en intervju med DN, på att det han kallar det borgerliga experimentet ska falla sönder för att socialdemokraterna ska komma in i debatten:

”Vi är med full fart på väg in. Det är en socialdemokrati som ser att det borgerliga experimentet faller ihop, elpriserna skjuter i höjden och snart kommer vintern och då ska det bli intressant att se hur tågen går. Man väger kissblöjorna för att någon ska tjäna pengar, det kommer att vara mer bestående än andra ämnen den senaste veckan.”

Det är inte så mycket till vision.

Socialdemokraterna har reducerats till ett hopp om att det ska gå dåligt för Sverige, vintern bli kall och att äldre ska fara illa. Problemet för Juholt är att det Sverige som han vill att människor ska gå och frysa i vare sig faller sönder eller fungerar dåligt. Det är det mest stabila landet i Europa idag.

Och när äldre får dålig omsorg kan de byta till bättre alternativ. Kommunledningar kan avveckla privata företag som inte sköter sig men mer svårt de kommunala verksamheter som är de egna. Dåliga verksamheter försvinner om de inte är kommunala monopol.

Elpriserna kan hanteras om man bygger ny kraft istället för den som socialdemokraterna avvecklade. Vi behöver inte spara eller dra ner på omsorgen om de äldre, de sjuka eller skolgången till barnen. Men människor kan välja. Det är detta som Juholt går och hoppas på ska falla sönder. Större underbetyg åt socialdemokratisk politik finns inte.

Det stämmer väl med att han har kallat in Lars Engqvist som politikutvecklare. Tillbaka till ett Sverige som en gång var, med köer, monopol och kommunalpolitiker som inte behövde se några lämna den kommunala verksamheten eftersom det inte fanns några alternativ. Och ett Europa som låg långt borta. Ett litet socialdemokratiskt Brideshead Revisited.

Bloggar: Kent Persson, Tokmoderaten, Mary X Jensen, Maria Abrahamsson, Torstens blogg, Maria Hagbom.