Hoppa till innehåll

Bredvid Ukraina men med samma Putin som hot

Samtidigt som spänningen kvarstår i Kiev, om Putins påtryckningar mot ukrainsk folkvilja ska vinna eller Janukovitch tvingas backa från att ha sålt ut Ukrainas samarbetsavtal med EU, så finns ytterligare en opposition som kämpar för demokrati. I grannlandet Vitryssland sitter oppositionella fängslade eller lever under hotet att bli fängslade.

 

I dag träffade jag två företrädare för oppositionen nämligen ledarna för den kristdemokratiska rörelsen Pavel Sieviariniets och Vitalij Rymashevskij. Den ena nyligen frisläppt efter 3 år i fängelse, den andre medveten om det hot det innebär att vara oppositionell.

 

För dem båda är tillhörigheten i ett europeiskt politiskt sammanhang för att känna viss trygghet, att veta att när man blir fängslad igen så finns det dem som vet och reagerar. Slår mig hur tyst det är om denna diktatur. Den lever fortfarande i den skugga av legitimitet som vänstern ändå gav sovjetväldets förtryck. Men vare sig det förtrycket eller något annat var legitimt. Bara omoraliskt och förkastligt.

 

När ishockey VM ska spelas där i maj kan det vara värt att ägna de politiska fångarna och de oppositionella våra tankar. Det får lite bli ett tillfälle för regimen att propagera utan för oss alla att reagera.