Hoppa till innehåll

Bakslag för demokratin när diktaturen vinner

De senaste dagarnas händelser kring Camp Ashraf som är den irakiska motståndsrörelsens tidigare skyddade tillflykt i Irak är ett bakslag för kampen för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter både i Iran och Irak och en framgång för de totalitära krafter som utmanar demokrati och frihet från Pakistan och Afghanistan till Gaza och Egypten.

Den totalitära islamismens kamp definieras inte av politiska eller geografiska gränser utan av hatet mot det öppna samhället.
Tystnad gentemot det som nu sker är en framgång för samma iranska regim som nu gör allt vad den kan för att slå ner på den inhemska oppositionen.

Det som sker i Afghanistan och Pakistan har ett nära samband med vad som sker i Iran och Irak liksom i Mellersta Östern. Den totalitära islamismen gör anspråk på att ersätta demokrati och frihet med ett politiskt förtryck som motiveras med religiös extremism. Det gör att världssamfundets politik gentemot Iran och Irak liksom mot extrema terroristorganisationer måste vara konsekvent. Eftergifter och tystnad inför totalitära maktanspråk är alltid en framgång för dem som hotar demokratin, var de än agerar.