Hoppa till innehåll

Attacken i Paris var riktad mot oss alla- Artikel Aftonbladet

Attacken i Paris är en attack mot det öppna samhället, demokratin och yttrandefriheten. Mot oss alla. Inte något annat och inget mindre än det.

Terrordådet riktar sig – oavsett vem och vilka som är ansvariga så är det ett terrordåd, utfört av organiserade och väl förbereda terrorister – inte mot Frankrike utan mot den fria pressen.

Det är inte fransk utrikespolitik eller franskt militärt agerande i Mali som är skälet till attacken utan att en tidning i ett fritt och öppet samhälle utnyttjar sin frihet.

Det hade inte varit bättre eller rimligare utan precis lika brutalt och kriminellt om det varit Frankrike som var målet för terrormorden. Men nu är det så uppenbart att det är just det öppna samhället, som vare sig är franskt eller svenskt utan demokratiskt, som var målet.

 

Det gör att vi är alla lika attackerade av terrorn. Det kunde varit en svensk tidningsredaktion. Vi vet sedan tidigare att det kunde ha varit en dansk redaktion eller ett norskt ungdomsläger. Terroristerna attackerade i dag på fransk mark det öppna samhälle som är vårt och som måste försvaras av oss alla.

 

Nu är tre saker viktiga.

För det första är det terroristerna som ska hållas skyldiga, bekämpas och straffas. Inte dem som de gömmer sig bakom eller säger sig kämpa för, eller som de av andra anses likna. De skyldiga är våldets vapendragare, oavsett var de kommer ifrån. De som vill lägga skulden på invandring, flyktingar eller utlänningar frikänner terroristerna till förmån för dem som är lika oskyldiga offer för våldet som vi alla är i dag. De låter mördarna gå fria.

 

För det andra måste vi ha en förmåga att bekämpa väpnade insatser och brutalt våld. Tre personer, eller en annan gång fem personer, med tunga vapen innebär ett väpnat våld som kräver militär förmåga för att bekämpas. Det kanske inte kan förhindra attentat helt men hindra eller begränsa och bekämpa dem.

 

För det tredje måste vi inse att det är en värderingskonflikt vi nu ser, inte en konflikt mellan civilisationer. Europa och det internationella samfundet måste kunna försvara sig mot det öppna samhällets fiender, om vi vill förbli öppna samhällen. Det förutsätter europeiskt samarbete, gemensamma insatser för att stödja dem som angrips av extremister och en glasklar känsla för vad demokrati är.

Det gäller underrättelseinsatser, det gäller spaning, det gäller medier som en del av slagfältet mellan olika ideal och det gäller konkreta militära insatser, som i Mali.

 

Terrordådet i Paris riktade sig mot oss alla och kräver vår gemensamma beslutsamhet. Fria medier ska förbli fria. Det öppna samhället ska förbli öppet. Men det kräver att vi kan försvara oss med de medel friheten kräver.

 

Gunnar Hökmark (M)

delegationsledare moderaterna Europaparlamentet