Hoppa till innehåll

Att minnas

[BILD2]I går inträffade minnesdagen över Förintelsen. Den inträffar samma dag som koncentrationslägret i Auschwitz befriades med de förförande insikter detta gav världen när misstankar blev till ovedersägliga bevis. I vår tid är det av vikt att minnas förintelsen och dessa bevis, av flera skäl.

Dels därför att det faktiskt finns dem som vill förneka eller förtränga den. Dels eftersom den lätt blir glömd eller relativiserad av dem som inte inser dess allvar och det oerhört unika i att en statsmakts ledning i modern tid bestämde sig för att avrätta alla människor av en viss ras just eftersom de tillhörde den rasen.

Dels eftersom alltför många verkar ha svårt att se de totalitära riktningar som idag växer fram med ett språkbruk och en politik som för tillbaka till de tankar som låg till grund för förintelsen. Antisemitismen. Föraktet för det mänskliga livet. Hatet mot demokratin och dess värden eftersom de står i vägen för den totala makten över samhället. Per T Ohlsson beskriver i sin krönika idag den farliga förnekelsen och vikten av kunskap om vår historia.

[BILD1]När Iran och en lång rad arabstater inte bara tillåter utan utvecklar grov antisemitism, hotar att utplåna Israel och judar, skapar nya konspirationsintriger och rustar för att kunna hota ännu mer borde det vara dags för alla som sagt att det inte får hända igen att se till att det inte kan hända igen. Det kräver en värld som vaknar upp till det faktum att 1930-talets hat är tillbaka och att det är detta och inget annat som är det stora och centrala problemet i Mellersta Östern utan att man behöver bortse från alla andra problem som också finns.