Hoppa till innehåll

Att försvaga sig själv

Den israeliska regeringens bosättningsplaner skadar och försvagar Israel på många sätt. De skadar det israeliska samhället eftersom det ytterligare leder till en polarisering och en förstärkning av mer eller mindre extrema grupper i det israeliska samhället. Det försvagar Israel eftersom man direkt utmanar sina vänner och försvårar den fredsprocess som man ändå är beroende till.

Bosättningarna skapar en stat i staten som försvårar för varje regering att göra det bästa för landet. Och omvärldens tryck kommer förmodligen att tvinga den israeliska regeringen att backa från sina planer med den förlorade prestige det innebär. Alternativet är en förlorad sympati på det slagfält som man långsiktigt måste vinna nämligen politikens. Som det nu är öppnar den israeliska regeringen för fler nederlag som det nyligen i FN. Det är en dålig politik för Israel.

Det faktum att man genomför denna politik just i ett läge då världen tydligt har sett de hot som riktas mot Israel, från Iran via Gaza och direkt från Iran liksom genom det sönderfall som Syrien innebär är svårt att förstå. Det är i en känslig situation man väljer att gå i konflikt med sina vänner världen över.