Hoppa till innehåll

Norrköpingstidningar: Att vara bäst eller nummer tre

Publicerad krönika i Norrköpingstidningar

Vi måste välja, sa jag, om vi vill vara nummer 1 i världen när det gäller telekom, bredband och mobilt internet eller om vi nöjer oss med att vara nummer 3. På 1990-talet var vi genom GSM teknologin som samordnades på europeisk nivå ledande men sen förlorade vi ledningen till USA och Asien.

När jag i Europaparlamentets industriutskott i torsdags presenterade beslutsläget om en europeisk spektrumpolitik efter mina förhandlingar med de olika partigrupperna underströk jag att vi aldrig kan förändra utan förändringar. För att vi ska kunna bli bäst i världen på mobil datatrafik och alla tjänster som växer fram för varje generation av nya datorer och mobila uppkopplingar krävs att vi har störst kapacitet för att kunna hantera en snabbt växande mobil datatrafik med snabbast hastigheter.

Det kan under de kommande åren kräva att TV-sändningar får flyttas till andra delar av vårt spektrum. Det kräver att medlemsstaterna i EU redovisar hur de i dag använder det spektrum de förfogar över så att vi kan uppnå en harmonisering som kan göra oss bäst. Det är stora värden som står på spel.

Den kinesiska marknaden är inte bara en av de snabbast växande, den växer också fram som den marknad som kan bli snabbast med innovationer och nya tjänster.

Den amerikanska marknaden har motsvarande förutsättningar och är betydligt mer köpstark. I USA har man frigjort frekvenser för mobilt bredband som ger amerikanska företag stora möjligheter att lansera nya produkter och tjänster, oavsett det gäller morgondagens Iphone, Ipad, Google eller Yahoo.

Gör vi rätt nu kan vi lägga grunden för att europeisk ekonomi inte bara kan präglas av ledande företag när det gäller telekomutrustning och telenät, som Ericsson, utan också av framväxande tjänsteföretag som nästa generations Google, Yahoo eller för den delen Skype och Spotify, företag med svenskt ursprung som på en fragmenterad europeisk marknad mötte svårigheter att växa till att bli globalt ledande.

Jag vill använda telekom och spektrumpolitik som bräckjärn för att göra den europeiska marknaden till en och samma marknad med lika stor tillgänglighet för alla i Europa oavsett var de bor. Och jag vill att vi ska ta ledningen när det gäller att utveckla hur vi bäst moderniserar våra ekonomier, från Grekland, Italien, Spanien och Portugal – problemfyllda ekonomier i dag – till Sverige, Danmark och Finland- stabila ekonomier med tillväxt – som alla kommer att möta nya utmaningar i den globala ekonomin.

För mig handlar detta inte bara om ekonomi och teknik. Det handlar om att förnya det europeiska samhället så att vi blir ledande när det gäller ekonomisk utveckling och välstånd men därför också en modell för alla de samhällen runt om i världen som står och pendlar mellan demokratins krafter och den politik som får sitt stöd från regimer som den ryska, den kinesiska eller den iranska. Sätter vi målet att bli bäst kan vi också påverka mest. EU behöver både ekonomisk och politisk styrka. Att bli bäst på bredband och Internet är ett viktigt steg på den vägen.

Gunnar Hökmark