Hoppa till innehåll

Assads vän är inte fredens vän

Putins tal inför FN präglades av det förakt för sanning och internationella avtal som kommet att prägla hans regim. Ryssland har annekterat delar av Ukrainas territorium, som Putin nu kallar naturliga delar av Ryssland. Assad är och har varit en av Mellersta Österns mest kallblodige mördare med ett större antal offer än någon annan uppnått.

Det är denne Assad som Putin skyddar samtidigt som han undergräver demokratin i det egna landet och bedriver krigföring mot ett grannland. Hans förslag om en allians av det slag som besegrade Hitler glömmer historien och den blodfyllda regim som präglade Stalin och bortser från att Putin genom stödet till Assad, i samverkan med Iran format en allians av hänsynslösa ledare, i strid med allt vad det internationella samfundet bör kunna acceptera.

De som nu anser att vi i svensk debatt ska böja oss för hans hot mot en gemensam säkerhet inom Nato agerar i själva verket för att vi ska vara exponerade för hans hot och militära maktmedel. Det öppnar dörren för honom i stället för att höja trösklar för våld, militära maktmanifestationer och operationer. Det bortser från att dagens ryska regim är ett hot mot demokrati i det egna landet liksom i andra delar av världen. Assads vän är vare sig vän av fred eller respekt för mänskliga fri- och rättigheter.