Hoppa till innehåll

Är det fel att säga som det är?

När Jan Eliasson tillsammans med Olof Palm i mitten av 1980-talet förde förhandlingar med den iranska regimen hävdade de att mullorna utvecklade demokratin med pedantisk noggrannhet. Och när kraven ställdes på demokrati i Östeuropa avfärdades det av socialdemokrater med att sådana krav var ett återfall i det kalla krigets korstågsfararmentalitet , att man inte skulle demonisera Sovjetunionen och att de baltiska staterna inte alls ville ha självständighet, bara lite mer kulturellt oberoende.
Jag kommer att tänka på detta när nu ledande socialdemokrater som Jan Eliasson, Urban Ahlin och självfallet Mona Sahlin nu hävdar att det var fel att likna Rysslands motiv för angreppet mo Georgien med de argument som Nazityskland använde för att invadera Sudetenland i Tjeckoslovakien, eftersom det fanns tyska medborgare som skulle skyddas där, som en ouvertyr till ockupationen av hela landet.
En fråga som vore intressant att få svar på är vad socialdemokraterna i dag tycker är fel. Är det fel att säga som det är, eller menar de att Rysslands argument inte är desamma som Nazitysklands? Intressant nog har jag ännu inte hört att de hävdat att liknelsen är fel. Bara att det är fel att säga det.