Hoppa till innehåll

Äntligen stöd för att besegra rysk aggression i Ukraina

Det är aldrig en aggression att försvara sig och det är aldrig en eskalation att göra vad man kan för att försvara sig mot en angripare. Det är lika lite en eskalering att stödja den utsatte och angripne från att prisges åt det brutala våldet och den ondska som ett kriget innebär. 

Det är Ryssland och enbart Ryssland som har eskalerat och som genom fortsatt krigföring, fortsatt terror och fortsatta bombningar som utövar aggression och som genom att fortsätta kriget dag för dag eskalerar det.

Det är därför bra att Tyskland nu har öppnat upp för att bidra med Leopard stridsvagnar. Det kommer att innebära ett bredare stöd med Leopard från fler länder. Det ger Ukraina en bättre möjlighet att besegra de ryska trupper som utövar krigets brutala aggression i Ukraina, som genom sin fortsatta krigföring eskalerar. De måste besegras om Ryssland inte drar tillbaka sina trupper. Det är nämligen ryska trupper i Ukraina som är aggressionen och som bedriver krig.

Det öppnar också upp för en vidare och mer omfattande militär hjälp till Ukraina. Det är Europas försvar som nu utförs i Ukraina, av ukrainska trupper. Det försvaret är en angelägenhet för varje europeisk nation. Det är vi alla som är hotade, det gäller Europa i sin helhet vad gäller freds- och säkerhetsordning, vad gäller integritet och demokrati samt varje enskilt land. Det är Ryssland som gjort detta till ett krig i Ukraina, inte någon annan.

Sverige har under de senaste månaderna från att ha gett ett tveksamt stöd en ledande bidragsgivare för att ge Ukraina stöd. Det är en viktig del i svensk solidaritet och svensk säkerhet att fullfölja det stödet. Även vi bör ge det stöd vi kan i form av Stridsvagn 122 i linje med det stöd vi gett i form av Stridsfordon 90. 

Det är för Ryssland mycket lätt att avsluta detta krig. Det kan ske omedelbart genom att dra tillbaka ryska trupper från Ukraina i enlighet med vad internationell rätt kräver. Fram till dess bör Europa göra allt det som internationell rätt ger oss rätt till och kräver, nämligen att stödja den angripne. Sverige bör som ordförandeland i EU och som ett av de länder som hotas av ryska krav stå i täten för det stödet.