Hoppa till innehåll

Ansvarstagande i budgetfrågan

Nyss deltagit i en budgetdebatt i EPP gruppen där jag underströk vikten av att EU nu får en budget och inte ovanpå allt annat skapar en ny budgetkris genom att underkänna en budget som innebär en ökning som motsvarar nya uppdrag. Samtidigt är det min uppfattning att vi nu behöver ett budgetarbete som rensar undan onödiga och mindre viktiga utgifter istället för att ständigt hoppas på ökade intäkter. De underskottsproblem som Europa i dag lider av bygger på just den falska förhoppningen att valet mellan olika utgifter kan lösas med ökade intäkter. Så är det inte. Det är nu EPP gruppen som står för ansvarstagande i budgetfrågan.

Under veckan har jag haft glädjen att ha en utbildningsgrupp av moderata kvinnor från Stockholms län. Det har gett tillfälle att diskutera det som är Europasamarbetets viktiga frågor som ytterst handlar om människors möjligheter att möta varandra. Det är ett annat perspektiv än det som präglar debatten om budgetposter som lätt gör att vi glömmer det stora och viktiga.

För min del kommer dagen handla om att ta upp debatten med rådets företrädare om hur vi kan få fram ett beslut om frekvenser och radiospektrum som gör Europa till ledande när det gäller mobilt internet. Senare i dag har jag en första träff med de olika partigruppernas företrädare i detta nya telekompaketet för att se till att vi kan göra det slutliga beslutet mer ambitiöst än kommissionens förslag. Det räcker nämligen inte i en värld där andra vill vara ännu bättre än vad vi är i Europa.