Hoppa till innehåll

Ansvaret är inte likgiltigt för rätten

Ryska trupper [BILD1]liksom sydossetiska och abchaziska har de senaste dagarna rört sig fritt i Georgien, plundrat och tillåtit plundring. Det är ett grovt övergrepp mot internationell rätt och en självständig nations suveränitet. Den ryske utrikesministern Sergei Lavrovs uttalande i går vad gäller vad han ansåg som USA´s nödvändiga prioriteringar demonstrerar också detta förakt för en självständig stat: ”At some time it will be necessary to chose between supporting this virtual project( Georgien) and real partnership ( med Ryssland) ”. Ska man ha ett bra förhållande med Ryssland ska man inte bry sig om ett litet lands rättigheter. Och Ryssland anser enligt Lavrov den georgiska staten vara ett virtuellt projekt. Så mycket för respekten och fredsälskandet.

Det är mot den bakgrunden bekymmersamt att det nu finns en tendens bland europeiska politiker och diplomater att undvika både skuldfrågan och ansvarsfrågan för denna konflikt.

Det är sant att det primära målet under kriget var att uppnå eldupphör och få slut på bombandet och dödandet. Ryssland hade ett totalt luftherravälde som ledde till att man på marken kunde agera hur som helst med överlägsna militära förband samtidigt som man också kunde bomba och bestraffa som man tyckte var lämpligt.

Men om vi vill upprätthålla en internationell rätt och europeiska värden är det inte likgiltigt vem som överträder fundamentala regler som gäller respekten för självständiga och demokratiska länder. Det är inte likgiltigt att en stormakt anser sig ha rätt att marschera in i ett annat land för att där ordna upp sina affärer, bekämpa en demokratiskt vald regim och korrigera vad man anser vara en felaktig inriktning vad gäller utrikes- och säkerhetspolitik.

Nu skärper USA sitt förhållningssätt genom det uttalande George Bush gjorde i går