Hoppa till innehåll

Alternativen för Norrbotten- Krönika Norrbottenskuriren

  • av

Två dagar innan valet har de rödgröna ännu inte kunnat eller velat presentera ett regeringsalternativ. De har haft månader på sig att göra det. Stefan Löfven blev partiledare för socialdemokraterna i januari 2012. På ett och ett halvt år sedan dess har de rödgröna inte kunnat presentera något gemensamt om energipolitik, om trafikpolitik, om ekonomisk politik eller om utrikes- och säkerhetspolitik.

 

Ett skäl är att när man gjorde det inför valet 2010 blev det bakslag. Att redovisa skattehöjningarna, energipolitiken, förbudspolitiken och utrikespolitiken tillsammans med de gröna och med vänstern blev avslöjande. Men det är inte rimligt att hålla hemligt det man kommit överens om och det är inte rimligt att två dagar inte ha kommit överens om något om hur man vill regera landet. Regeringskris och rödgrön politik utan ordning är att kasta Sverige in i förlorade jobb och ekonomiska problem.

 

Skälet till att de rödgröna inte presenterat ett regeringsalternativ är nämligen att de inte har ett regeringsalternativ. Det är därför så många nu talar om en regeringskris, om de rödgröna vinner valet. Sanningen är att mot ett regeringsalternativ, alliansen, står en regeringskris, de rödgröna.

 

Det kommer få konsekvenser för jobben och näringslivet. Mp kommer kräva en avveckling av kärnkraften. Då får vi som vi ser i Tyskland när man avvecklar kärnkraften ökade fossila bränslen och högre elpriser. Högre elpriser slår stenhårt mot svensk elintensiv industri.  Det är 400 000 jobb som i dag finns inom den elintensiva industrin,

 

En stor del av dem hotas med kraftigt stigande energipriser, som Mp och V talar sig varmt för.

 

Sedan 2006 har Sverige haft en unik ökning av jobben. Vi har i dag 300 000 fler jobb än när alliansen tillträdde. Det är bara Tyskland som lyckats bättre, genom att man där har låglönejobb som inte finns i Sverige. Det finns inget annat land som har så stor andel av befolkningen i arbete. Den arbetslöshet vi har beror på att fler och fler vill och kan arbeta. Det ställer krav på att vi fortsätter se till att jobben kan ökas.

 

De rödgröna vill alla tävla om att höja skatterna på jobben, på företagandet och att göra priserna på energi dyrare. Då är det inte bara de 400 000 jobben inom den elintensiva industrin som jobbas utan också ungdomsjobben som kommer bli dyrare och alla jobb som beror på att vi konkurrenskraft internationellt och har bra transporter över hela landet. Vi riskerar att förlora de 300 000 jobben vi har vunnit istället för att få fler.

 

När Mp vill minska flyget vill man öka avstånden. För Norrbotten är minskat flyg och dyrare flygpriser ett slag mot en region som i dag har större möjligheter att växa än på mycket länge. 

 

Så, en regeringskris där de rödgröna bråkar om skatter, höjda bidrag och avvecklad kärnkraft eller Alliansen med en fortsatt politik för fler jobb och mer företagande. Med lägre skatter och fler jobb istället för högre skatter och färre jobb. Det är alternativen på söndag. För Norrbotten och för hela Sverige.

 

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet

 

 

Länk:

http://www.kuriren.nu/nyheter/gunnar-hokmark-alternativen-for-norrbotten-7828698.aspx