Hoppa till innehåll

Absolut företagande bättre än absolut sprit

[BILD1] Försäljningen av Vin och Sprit innebär att en tillgång i företagande byts i en tillgång i pengar. I den bemärkelsen blir svenska staten inte rikare. Däremot blir av allt att döma Vin och Sprit del i en internationell koncern som kommer att stärka det svenska företaget, på samma sätt som Volvo PV står starkare inom Ford och SAAB inom General Motors. Och på samma sätt som företag som Securitas eller Electrolux har kunnat utveckla andra företag inom ramen för ett större globalt perspektiv. Lite känns det som att ett svenskt företag har försvunnit ut ur landet, men sanningen är att det finns kvar men att samtidigt ett mycket stort belopp har kommit in i Sverige, till förmån för framtida investeringar. Jag kunde inte låta bli att i en presskommentar kommentera affären till en uppmaning till fransmännen:

” Commenting on today’s sale of the maker of Absolut vodka to the French wine and spirits company Pernot Ricard, Gunnar Hökmark MEP, Vice-Chairman of the EPP-ED Group in the European Parliament, said: ”This is a good deal for Sweden, Pernot Ricard and France.”

”It is also a good lesson for all of us, that economic integration over the borders is not a threat, but a European opportunity all governments in the EU should stick to. Not protecting national companies, but supporting European integration.”

I Europa är det en stor affär, dels därför att det handlar om ett av världens största spritmärken, dels därför det är en stor affär i sig. Svenska staten har fått ett bra pris, företaget förblir svenskt och i Sverige. Den stora utmaningen för Sverige är att säkra ett klimat av nytt företagande som drar nytta av det utrymme för investeringar som pengarna till Sverige innebär. Istället för Absolut vodka behöver vi Absolut företagsamhet.

Det är utmaningen, att vi måste få nya företag som växer fram. Inte att hålla fast vid ägandet av de gamla utan att utnyttja det utrymme som försäljningen av de gamla innebär. Och att vara öppet för investeringar och företagande. Ett land som investeringar söker sig till, inte där de hindras. Absolut företagsamhet och Absolut företagande är bättre än Absolut vodka.