Hoppa till innehåll

[BILD1]Vad betyder uppgifterna om att Dubaibörsen går samman med Nasdaq som storägare i Stockholmsbörsen, eller OMX rättare sagt? Och vilket sammanhang har det med att företrädare för det amerikanska justitiedepartementet kritiserar EG-domstolens beslut i frågan om Microsoft? Och har detta sin tur något sammanhang med att EU-kommissionen i dag föreslog regler som ska göra det möjligt för EU att hindra enskilda personer och företag i tredje land att köpa energiföretag i EU?

När det gäller Stockholmsbörsen är det ett uttryck för en utveckling där börshandel binds samman inte bara i Europa utan nu också globalt. Det gäller över Atlanten men också över den Indiska oceanen mot de dynamiska ekonomierna i Asien. Kanske kan OMX och Stockholm bli en knytpunkt för teknikutveckling och börsutveckling i ett mönster som binder samman New York med London och Dubai[BILD2]. Eller kanske överskattar vi geografins betydelse och underskatter nätverkens. Men det är ett uttryck för en globalisering i en ny fas, det vi ser.

Och det gäller också Microsoft målet. Den transatlantiska ekonomin är av dominerande betydelse och vare sig USA eller någon annan kan agera utan att man rättsligt kan platsa in i Europa. Och samma sak gäller Europa i andra delar av världen. Vi kan inte vara världsledande utan att vi kan producera bilar eller programvaror som kan konkurrera med andra delar av världens industrier. Och EU´s konkurrensregler har en bäring in i det ryska samhället och den ryska ekonomin. Det är på många sätt en ny värld, och i grunden en mycket bättre där integrationen drivs av konkurrens och ekonomisk utveckling men också av att gemensamma regler får en allt starkare ställning.