Hoppa till innehåll

[BILD1]För ett halvår sedan ansågs det i media vara självklart att Hillary Clinton inte bara skulle bli demokraternas kandidat i presidentvalet utan också vinna det. Plötsligt blev det nu under några dagar självklart att Barack Obama skulle vinna primärvalen, efter att två av de minsta delstaterna hade genomfört sina primärval. Nu vann han inte i den andra och plötsligt ansågs det vara en skräll att han inte vann. Egentligen har inget hänt annat än att alldeles för många har dragit alldeles för självsäkra slutsatser av små indikationer i ett stort lands demokratiska process.

Washington Post ger en bild av hur öppet läget nu är, [BILD2]öppet därför att det varit det hela tiden. Och just det är om något det bästa betyget en demokrati kan få. Det som inte kunde sägas om Putin är en självklar sanning i USA. Ingen vet vem som kommer vinna. Inte ens den svenska journalistkåren som ibland bedömmer valet som om det vore en svensk president som ska väljas.

Kanske visar det som nu skedde att det inte är så självklart att den demokratisk kandidat vinner som många har trott.

För min del är skiftet i medias rapportering ett utslag hur utsatt man själva är för den spinning som präglar en politisk kampanj. Vare sig amerikanska eller svenska media verkar klara att hålla distansen.