Hoppa till innehåll

En mindre skräll [BILD1]i europeisk energipolitik var tyska Eons besked i går, som tidigare hade läckt ut i Frankfurter Allgemeine Zeitung att man avser att sälja sin nätdel.

Det uppfattas av den tyska regeringen som ett knivhugg i ryggen eftersom det visar att det går att avdela nät och kraftproduktion från varandra, något som förbundskansler Merkel säger inte hjälper den tyska positionen.

Det må vara sant, men det hjälper Tyskland om man kan få ett nät som erbjuder mer konkurrens och som dessutom blir en struktur som gör det lättare att möta Gazproms strävanden att monopolisera gasleveranserna till Europa. När det gäller Eon är det elnätet det handlar om men det för frågan vidare till hela energimarknaden som just nu är under en hård debatt i parlamentet.

En konsekvens för Sverige har Eon-beslutet. Det sätter i fokus frågan om svenska Vattenfall och dess nät i Tyskland. Det bör även det självfallet avdelas från kraftproduktionen. Det blir ett bra bidrag till den europeiska diskussionen.