Hoppa till innehåll

15 år för sent

[BILD1]- Först nu har jag börjat använda e-mail, eller e-mail post heter det väl. Och detta med bloggarna kommer att betyda mycket, det har jag upptäckt nu. Och så har jag börjat goggla. Ungefär så uttrycker han sig. Mannen det handlar om heter Göran Persson och intervjuas i P1´s program Medierna.

Tanken hisnar, här är en person som under 15 års tid inte har märkt att världen har ändrats. Han har nu upptäckt det här med e-post mail eller vad det nu hette. Och är fascinerad av de nyupptäckta bloggarna som får honom att nu dra slutsatser om framtidens samhälle. Slutsatser som han uppenbarligen inte kunde dra under 10 år som statsminister eftersom han inte såg den värld som fanns. En statsminister som levde i 1980-talet, som får den socialdemokratiska kommunikationsminister som hävdade att Internet var en fluga, att framstå som modernistisk. Hon kände ju i alla fall till företeelsen och hade egna synpunkter på den. Och det var för 10 år sedan.

Men tänker man efter så är det logiskt. Han upptäckte EU och dess betydelse först under sina senare år som statsminister. Dessförinnan betraktade han det som en motsvarighet till fullmäktige i Katrineholm. Och det nya tjänstesamhället, kunskapssamhället upptäckte han inte ens när han blev hedersdoktor i medicin på ett av de universitet som saknade medicinsk utbildning. En tidigare statsminister som upptäcker världen 15 år för sent. Det är fantastiskt men förklarar också en politik som höll sig i 1980-talets ramar. Han beundrade 1980-talets krönikörer som verkligen var duktiga. Och ogillar några personer som inte upplevde världen som han.

Såg inte jobben försvinna. Såg inte världen förändras. Såg inte karaktären på globaliseringen. Men upptäckte då och då det som andra förstått sedan tidigare. När Internet och e-mail, hemsidor och bloggar skapade en ny ekonomi och en ny värld satt han och skrev för hand. Det säger mycket om den socialdemokrati som han ledde och det säger ännu mer om den statsminister Sverige hade fram till förra hösten. Och varför så lite hände. Men nu har han upptäckt e-mail post. Lyssna på intervjun. Det är en upplevelse. Men suck.